St. Paul's Episcopal Church - Greenville, NC

This new church building was designed to seat 450 parishioners and house a new, concert pipe organ which was also designed to be used in conjunction with the School of Music of East Carolina University. The building’s design fits in with its residential surroundings and the smaller existing church, which was converted to a chapel, and provides a dramatic view from downtown Greenville. The exterior is matching brick, and the interior features slate floors in the Nave and Side Aisles and slate and marble in the Chancel. Exposed trusses and clerestory windows enhance the vertical feel of the interior. Custom-built Gothic furnishings in quarter-sawn white oak complete the Chancel. The font is a relocated historic piece from a church in Philadelphia with an enlarged basin in marble mosaic.

“The new building’s acoustics are suitable for the St. Paul’s choir and the East Carolina University (ECU) School of Music.

The new worship space for St. Paul’s Church, Greenville, N.C., was consecrated by the Rt. Rev. Clifton Daniel III, Bishop of East Carolina, Feb. 28. Planning for the new church began some years ago, when it became apparent that the existing building could no longer accommodate a fast-growing congregation.

When the present rector, the Rev. Canon C. Thomas Midyette III, newly designated canon theologian for the diocese, came to the parish in 1994, it was with the specific understanding that fund raising would begin immediately for the new church. Construction began in the summer of 1998. The bishop celebrated the first Eucharist in the new building on Christmas Eve. It seats more than twice the number of worshipers as the old building and is fully accessible to persons with physical handicaps.

A particular feature of the new church is the three stained glass rose windows created by artist Brenda Belfield, designer of the “Space Window” at Washington National Cathedral. Another feature is the new building’s acoustical richness. “It was designed very specifically for the acoustics,” said parish member David Crean. With a planned reverberation of some 3.5 seconds, it will be especially suited to the talents of the St. Paul’s choir and the East Carolina University (ECU) School of Music, which will use the space for an additional recital hall. ECU is collaborating in a fund-raising campaign to enable the building of a 60-rank Fisk organ for the building.”

(2000, March). New Worship Space Features Rich Acoustics. The Living Church. Retrieved from http://www.episcopalarchives.org/cgi-bin/the_living_church/TLCarticle.pl?volume=220&issue=12&article_id=15

Eason & Farlow Design, PA - Associate Architect Brad Farlow was the Design Architect & Local Architect during the Construction Phase. Atkin Olshin Lawson-Bell & Associates Tony Atkin, FAIA was the Architect-of-Record

Whitley Auditorium at Elon University

This is a project completed in 2001, but I wanted to show it here because of THIS great link for a 360-degree panorama of the finished project.

 

The renovation of the historic 1924 Whitley Auditorium at Elon University provides a much-used recital space for the Music Department as well as a multi-purpose space that is used for lectures, classes, as well as weekly church services.  The auditorium was renovated, new classical columns and scrolled brackets to support the balconies were added to cover existing steel columns, acoustical improvements were initiated, new handicapped accessible restroom facilities were carefully fit below the existing stairways, the lobby was extended and improved for better traffic flow and a more welcoming atmosphere, and refurbished vintage auditorium seating was installed.  A new state of the art HVAC system was designed to provide quiet temperature and humidity control for concert patrons and to maintain the tuning of the new Casavant Frères pipe organ.

Brad Farlow, Architect-of-Record (Eason & Farlow Design, PA)

Wilson Community Health Center wins Design Award from American Institute of Architects-NC Eastern Section

Wilson Community Health Center, designed by Skinner Lamm & Highsmith Architects has won a Design Award in the Service Category from American Institute of Architects-NC Eastern Section.  "This modest yet iconic building provides critical health services to three counties.  It considers the existing context and accommodates the growing spacial needs of the existing facility." Jury comments from 2016 AIA NC Eastern Section Service Awards

The clinic’s success facilitated the need to expand.  More parking, a covered drop-off, additional office space, a larger pharmacy, and a more spacious waiting room were needed.  We maintained the design attributes of the original structure including the playful placement of punched openings, use of scored block and metal panels.  Utilizing additional properties adjacent to the original clinic, the main entrance was relocated to the new building where parking was also added.  The building angles in deference to the main train line that separates downtown Wilson from the residential area to the East allowing maximum space for parking.

02

We designed the original Wilson Community Health Center clinic building that was completed in 2005.  This facility won a merit award from the Eastern Section of the NCAIA in 2006. The current project for the addition and renovation was completed in 2015.  The finished facility is 31,461 SF with 17,775 SF being new construction.  The 2005 clinic building was also renovated (4,523 SF).

wchc-08-25-05-016

This building had to be designed in a way that allows full use of the facility during construction of the new building.  Careful site placement and building configuration facilitate a functional flow of patients as well as security for staff.  The pharmacy is strategically placed to allow it to function independently for staff and very conveniently for patients.

The new 2-story addition is constructed from load bearing masonry walls with bar joists supporting a concrete deck.  The rooftop mechanical unit is concealed from view by an extension of the metal panels.  The connection between existing and new construction was kept small to minimized shoring of the existing structure.

The site is located at a junction between a residential district where many of the clinics patrons reside and Wilson’s downtown /warehouse district.  It is surrounded by urban streets on all 4 sides and is bounded by the main rail line to the southeast.  The train station is located to the south of the site and to the north is the Old Wilson Historic District.

01

Sustainable features include locating the building on a dense urban site that was previously developed and is very well connected to the community that it serves by walking, bicycling, and public transportation.  The site features water efficient landscaping and the impervious area was actually decreased with the addition.  Windows provide natural light and views while an energy efficient mechanical and lighting system were employed.  A large portion of the exterior is covered with metal panels that have a very high recycled content.

Thomas Sayre Sculpture

The new exterior sculpture by Thomas Sayre was installed last week at Hayes Barton United Methodist Church. It serves as a welcoming beacon to the new addition by Skinner Lamm & Highsmith Architects.